imatge sant hubert 1
imatge sant hubert 2
imatge sant hubert 3
imatge sant hubert 4
imatge sant hubert 5

Què és Sant Hubert?

El dia tres de novembre se celebra Sant Hubert, patró de matemàtics, òptics, químics, metal·lúrgics i caçadors.

Mig història mig llegenda, tot apunta que probablement va néixer a Tolosa de Laguedoc (França) al si d’una família noble i per tant ja en aquella època practicaven la caça. Compta la llegenda que estava caçant cérvols amb els seus gossos i tenint un acorralat quan es disposava a disparar se li va aparèixer entre les banyes un crucifix que detallava lluminosos raigs de llum.
Hubert fill del Duc d’Aquitània va deixar la Noblesa dedicant-se a ajudar els pobres arribant a ser bisbe de Lieja. També va ser venerat com a protector contra la ràbia.

En el món de la caça hi ha una competició que porta el seu nom Sant Hubert.
Aquesta modalitat és entre moltes coses, disciplina, sacrifici, tenacitat, dedicació, coneixement, destresa, harmonia, passió, afecte i una compenetració entre l’amo i el seu gos. Aquest últim és el veritable protagonista d’aquesta competició. No té tants seguidors com la caça pràctica, a causa clarament als sacrificis que requereix. Tanmateix hauria de ser una forma de mostrar a la societat actual i immensament urbanita com funciona la natura en estat salvatge, i seria una forma d’apropar més l’activitat cinegètica a la joventut, mitjançant el contacte i l’afecte amb els gossos.

La caça en si no és bona ni dolenta tot depèn de com es realitzi. La caça no és un problema, és una solució al control d’espècies en augment com el senglar, el conill, el tudó i les espècies invasores pels danys agrícoles, socials i mediambientals que causen amb la seva abundància.

Fomentar la caça pel Sant Hubert propiciaria a les noves generacions un coneixement de l’activitat cinegètica i es faria així gestió del medi, de manera que la Societat Civil es beneficiaria de forma econòmica (el caçador paga per realitzar la seva activitat) i per altre el mediambiental, mantenint la biodiversitat a la natura.

Com funciona?

La prova es desenvolupa amb caça salvatge o sembrada (perdiu o faisà) en terrenys naturals i on el caçador, amb el seu gos, efectua un torn de vint minuts, i pot utilitzar quatre cartutxos i únicament pot abatre dues peces de les considerades puntuables.

L’acompanyen en la seva actuació tres jutges, els quals en base als barems de puntuació establerts reglamentàriament el van assignant els que aconsegueix en positiu o negatiu, fins a un màxim de 100 punts, jutjant tres aspectes fonamentals:

  • – Coducta del caçador en relació a la peça de caça i al seu gos: Precisió, seguretat, habilitat i esperit esportiu del caçador (50 punts).
  • – Tir: Habilitat del caçador (20 punts).
  • – Activitat del gos: Ensinistrament i qualitats naturals del gos (30 punts).

El campionat d’Espanya de Caça Sant Hubert comprèn quatre nivells: Social, provincial, autonòmic i d’Espanya. Aquest últim disposarà de dues fases denominades semifinal i final. Les proves es regiran pel Reglament Nacional de Caça “San Hubert”. També se celebra el Campionat del Món d’aquesta modalitat, en què participen els caçadors proclamats campió i subcampió en el Campionat d’Espanya de l’edició corresponent a aquest any.